T2-NOR | T3-Homeostas | T7-INGR | Om Brauns.se

Välkomna till cellbiologikursen! (Uppdaterad 9/2 -08)

Här är en sammanställning av föreläsningarna till cellbiologikursen. Det är inte alltid lätt att både anteckna och lyssna under genomgångarna så jag tar mig härmed friheten att erbjuda er mina anteckningar från dessa tillfällen. Materialet är sparat i pfd-format med riktigt hög upplösning för att underlätta utskrift. Nu när jag själv jag har slutfört kursen har jag infört lite extra matnyttigt material som hjälpte mig på vägen.

Jag hoppas att detta kan vara till nytta...


bullet Intracellulär sortering del 1 - Lars-Åke Fransson
Ladda hem (6,7 Mb)

bullet Intracellulär sortering del 2 - Lars-Åke Fransson
Ladda hem (7,8 Mb)

bullet Cellular Visions: The Inner Life of a Cell (kortfilm) - XVIVO för Harvard University
Se filmen (ca.2 min)

bullet Nyckelordlista - Allmänt inom kursen
Ladda hem (218 kb)

Animationer

Här följer en samling kortare animationer som på ett grundläggande sätt beskriver cellbiologiska processer och begrepp. Samtliga animationer är hämtade fran den 7:e revisionen av boken Biology (utgivare: McGraw Hill). Detta material fungerar utmärkt under första halvan av kursen samt för att repetera inför provet. Då bara ett fåtal av bokens kapitel är av värde valde jag att bara länka till värdet av dessa (ca. kap. 5-18)

5 - Lysosomer
6 - Cellmembran och Jonkanaler
7 - Cellsignalering
8 - Grundläggande metabolism
9 - Elektrontransportkedjan
11 - Celldelning
12 - Reproduktion och Meios
14 - DNA
15 - Genfunktioner och Proteinsyntes
16 - Genteknik (Bra inför projektlabben)
18 - Genuttryck

Skriftligt prov

Här följer en sammanställning av flera av de gamla kurstentorna. Målet med detta är att vi ska kunna hjälpa varandra genom att bidra med svar till frågorna. Detta löses enkelt genom ett databaskopplat formulär. Alla svar som skickas in kommer omedelbart att postas på sidan under varje respektive tenta. Jag hoppas att detta blir ett bra och fungerande sätt för oss alla att kunna bidra med varandras kunskaper.


Tentamensdatabas
Visa i nytt fönster

 
John Brauns
brn